Det är dags att vakna!


Det är inte speciellt mycket som skrämmer mig, men kombinationen internet och barn känns ofta väldigt olustigt. Då menar jag barn i alla åldrar, inkluderat tonåringar. Kanske är ditt barn verkligen så där pålitiligt och föredömligt på alla plan, men bli inte lurad där. Grupptrycket är enormt online. Det är så lätt att dras in i den mest snåriga värld. Det ena leder så enkelt till det andra. Mobbning, lättklädda bilder, våghalsiga utmaningar, negativa förebilder och så mycket mer. Inte helt oväntat går psykisk ohälsa hand i hand med internet-användandet.

Som socionom arbetandes i en barnskyddsorganisation hör jag en hel del. För inte så länge sedan handlade det om barnet i lågstadieåldern, som precis som så många andra hade spelat något spel online och blivit kontaktad av en vuxen person genom spelets chattrum. Tack och lov hade denne berättat för sina föräldrar att någon hade sökt kontakt och börjat fråga personliga frågor. En av föräldrarna fortsatte chatta utan att säga att barnet inte längre var den framför skärmen, för att få reda på mer. I slutändan visade det sig att barnet hade blivit lurad att ge ut ett av familjens mobilnummer och en av föräldrarna blev ringd och tillfrågad om barnet inte kunde medverka i en barnpornografisk film i utbyte mot en stor summa pengar. Tänk om barnet inte berättat för sina föräldrar, tänk om föräldrarna inte hade agerat så snabbt. Det är sådant här som gör mig mörkrädd. Detta hände på mina breddgrader, men kan lika lätt hända där du är. Kanske till och med i ditt egna hem.

Vill du det allra bästa för ditt barn, så vädjar jag till dig att du är strikt vad det gäller mobiltelefoner, spel och vad det nu är för teknologi de använder. Ha överrenskommelser som måste följas, följ åldersgränser och inte minst kolla vad de gör online. Du bör veta vilka de kommunicerar med och vad det handlar om. Du kommer inte bli populär, men vad gör det? En dag kommer de förstå. Jag har hört föräldrar som säger att de inte vill titta igenom sina barns mobiler, eftersom de är rädda för vad de kommer hitta. Bara det gör det hela ännu mer olustigt. 

En grej till, är du föräldern som säger att du litar på din dotter eller son och att denne aldrig skulle dras in i något destruktivt online, så måste jag kontra med att det är dags att vakna nu! Det här är på riktigt! Händer det inte hemma, så kan det lika gärna ske hos en kompis. Verkligheten är många gånger hård. Lämna inte ditt barn att sköta det ensamt utan dig.

Tryck här om du vill läsa mitt tidigare inlägg om samma ämne. 

Kommentarer

Populära inlägg