Gå ut och äta



Restauranger finns i otaliga former. Gillar man det som erbjuds, så återkommer man förmodlgen och börjar snabbt göra gratisreklam å restaurangens vägnar till nära och kära. På bilderna ser ni en sådan plats som lockar med fler än ett besök. Maten är bra, men utsikten bättre. Spektakulär skulle jag vilja säga.

Som svensk volontär i södraste södern, då för länge sedan, så gick vi ut och åt för jämnan. Det var ju så billigt och maten så god. Då tänkte man i kronor, men nu i rand och då är det plötsligt inte lika förmånligt. Men, nog händer det att det blir ett restaurangbesök någon gång ibland nu också. 

Som ny i ett land upptäcker man snart att mycket är olikt det man tog för givet innan. Dricks är en sådan sak. 10% förväntas läggas till priset här och det är klart det ska ges, eftersom serveringspersonalen allra oftast bara får dricksen som lön. Lämnar man kvar något litet på tallriken får man alltid frågan ”Would you like to bring home?” Alltså doggy bag. Och, det vill man ju. Rester är perfekta att ta med till jobbet som lunch. Annat är att det är helt tillåtet att ta med eget vin, om man nu skulle vilja, och restaurangen inte serverar. Det brukar stå ett meddelande på dörren om detta tillämpas. Gällande drycker, så ser man ofta familjer som tar med 2-liters läskedrycker till främst snabbmatskedjorna. Blir billigare så. Något annat som imponerar, eller kanske frustrerar, de utländska besökarna är hur ofta man blir uppassad under ett och samma restaurangbesök. Det frågas om och om igen om allt är till belåtenhet eller om man möjligtvis behöver något, samt att tallrikarna tas bort i samma stund man äter upp.

Tänk hur olika något så enkelt som att gå ut och äta kan se ut. Det är ändå fascinerande på något sätt. 

Kommentarer

Populära inlägg