Hungriga människor



Vi visste att det skulle bli så här. Tre veckor utan inkomst kan bara leda till en sak för många av våra sydafrikanska medmänniskor. Miljontals barn, kvinnor och män går med hungriga magar just nu. Långa, långa listor med namn av behövande, byråkrati och viss korruption sägs det, gör att det går alldeles för långsamt att få de utlovade matpaketen från stat och kommun. Om du ens kvalificerar. Många organisationer och företag, samt privatpersoner gör vad de kan för att hjälpa till, men det räcker inte på långa vägar.

Organisationen  får rapporter om detta vi också. Varje dag. En kollega och jag lämnade hemmets lugna vrå tidigare i veckan för att göra inköp till familjer i direkt nöd. Men, precis som för alla andra som vill skapa en bättre situation för andra, så är pengar det stora problemet och räcker inte i all evighet.

Hunger fördärvar människan på mer än ett sätt. Barn blir undernärda och utvecklas inte som de ska. Sydafrika har redan ett stort problem med detta och behöver verkligen inte mer. Människor som tar kronisk medicin behöver hälsosam mat för att inte bli sämre. Vuxna blir desperata, hoppet rinner ut. Folk gör inbrott för att stjäla.  Jag har hört om flera incidenter det senaste där matpaket som delats ut inte har räckt för alla i kön, och som då har har lett till våldsamheter. 

Lockdown är tillfälligt, den räddar liv, men det leder till så mycket tragik. Det går att vända och vrida på i all oändlighet, utan att komma fram till vad som egentligen är bäst.

Jag skulle vilja utmana er, ni som kan, att stötta initiativ i Covid-19s tecken. Många har förlorat sitt leverbröd och vet inte hur de ska ta sig vidare. De finns överallt, där ni är, där vi är. Hjälp där ni har ert hjärta.

Förlåt till er som eventuellt läst ett liknande inlägg i min engelska blogg, men det här är verklighet och viktigt att ta upp på båda plattformar. 

Kommentarer

Populära inlägg