Kärlek, kvinnor, mod och styrka

 

Kärleken är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. den ger inte upp. Den tror allt, hoppas allt, och uthärdar allt.

Är det ens möjligt att tänka sig hur omvärlden skulle gestalta sig om vi bara levde efter dessa mått? Läs det igen. Fundera på det ... Det känns som en perfekt värld. Ingen skadar någon annan avsiktligt, vi är trygga i varandras sällskap. Vi ser varandra, inte trycker ner. Stöd och uppmuntran är naturligt. Riktig, sann kärlek! Det där skulle gälla mig med. Mina tankar om mig själv skulle vara precis likadana.  

Igår var det den nationella kvinnodagen här borta. Jag vågar säga att vi redan vet hur kvinnor tvingas gå igenom vedervärdiga hemskheter och hur kvinnosynen ter sig på många ställen. Det är ingen trevlig bild och verkligen inget att förminska. Jag kan inte låta bli att tänka på hur långt ifrån den där fulländade världen vi har vår verklighet i.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar kvinnors kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling, medan den sydafrikanska nationella dagen firar något specifikt. Det var dagen då 20 000 kvinnor från alla bakgrunder höll en fridfull protestdemonstration mot myndigheternas kontroll över svarta kvinnors (och mäns) tvång att ha ett speciellt pass för att kunna röra sig i tätorterna där många arbetade, bland annat i vita familjers hushåll. Detta var 1956, men fortfarande är orden från en sång som komponerades för detta tillfälle ofta hörda i olika sammanhang. ”You strike a woman, you strike a rock”. En symbol för kvinnors mod och styrka.

Ska vi gå tillbaka till orden från början av mitt inlägg? Orden är välkända för många. De sägs i kyrkan på bröllopsvigslar och kan hittas i Bibeln, ”Kärleken är tålmodig och mild ...” Hade vi alla upptäckt denna sanning hade dagar som dessa inte behövts uppmärksammas, då hade många kvinnor haft ett annat slags liv ...

Kommentarer

Populära inlägg