Lådor att överge bebisar i

 


Går du nära, så kan du läsa ”Det här är en säker plats att lämna din bebis. Är du gravid och inte kan behålla din bebis? Lämna inte din bebis i en soptunna eller i ett avlopp.” Du kan sedan fortsätta läsa beskrivningen om hur du kan gå till väga för att lämna ifrån dig ditt lilla barn. I en låda. Bredvid det du precis läst.



Är det här på riktigt? Jo, i allra högsta grad. Det kan låta både skumt och väldigt konstigt på en och samma gång, men vårt område har precis fått sin allra första baby safe och jag och en kollega var på plats under invigningen.



Varje år överger kvinnor sina bebisar, ofta nyfödda med navelsträngen kvar. Anledningarna varierar, men det de förmodligen har gemensamt är bristen på stöd. En del av mammorna är unga och har inte vågat tala om att de väntar barn. Jag kan inte nog känna med dem. Vilket ångest. Statistiken visar att ungefär 3 500 bebisar överges i Sydafrika varje år och då är de som hittas döda inte medräknade. Sen, är det de som överges, men aldrig hittas. Så, om någon istället skulle se en baby safe som ett alternativ att anonymt kunna lämna ifrån sig bebisen istället, är det inte mycket bättre? Kring de större städerna har det funnits sedan länge.

Så hur fungerar det här egentligen? En desperat förälder, vilket jag tror är en mamma i nästan alla fall, anländer till denna så kallade låda. Hon öppnar den, lägger in bebisen på en liten madrass, stänger luckan och går där ifrån. Lådan är nu låst och kan inte öppnas. Under madrassen finns en sensor, som är kopplad till flera mobiltelfoner som genast kontaktas, när barnets tyngd känns av. En av kontaktpersonerna måste inom några minuter vara på plats för att låsa upp och ta ut bebisen, som genast tas till en doktor, även en socionom tilkallas. I vårt område ska barnen sedan tas till en akut-familj, om de inte är för sjuka och måste vara på sjukhuset ett tag. Sedan väntas en fosterfamiljeplacering eller allra helst adoption.



Organisationen jag arbetar för är inte drivkraften bakom detta, utan en organisation vars fokus är terapi och rådgivning, oftast för gravida unga kvinnor, men även för kvinnor som misshandlats och våldtagits med mera. Huvudansvarig har utretts och blivit godkänd, och tillhör numera ett nätverk där alla baby safes i landet ingår. Så, det här är inget som ska kunna leda till trafficking om någon skulle undra. Att sedan denna lilla organisation har fler visioner är fantastiskt. Redan om något år hoppas de kunna starta ett ”hem” för unga, utsatta mammor och deras bebisar, där de får lära sig att ta hand om barnen och får stöd att reda ut sina situationer. Något som behövs och kommer välkomnas av många. 

Kommentarer

Populära inlägg