#PrayForSouthAfrica


 

Det här är så overkligt! Det som händer omkring oss är som att det inte sker på riktigt. Det måste vara en nyhetssändning från något annat land långt borta. Hur mycket vi än önskar att det är så, så får vi konstatera att kaoset i allra högsta grad är på riktigt.

Delar av vackra, på så många vis fantastiska Sydafrika har fallit i bitar. Provinsen där jag bor är en av dem. Det som sas börja som en protest mot före detta president Jacob Zumas arrestering har urartat total. Bara några exempel på vad som skett de senaste dagarna är att affärscentrum, lagerlokaler och godslastbilar har plundrats till sista pinal och sedan många gånger bränts upp. Stora arga samlingar av människor har gått från plats till plats. Igår var siffran av döda 72 personer! Det har varit omöjligt för polisen att hålla detta under kontroll, så säkerhetsföretag och volontärer har gjort ett hästjobb för att hålla ställningarna tillsammans med dem så gott de kan. Sedan någon dag tillbaka är militären inkallad och kommer vara närvarande under tre månader.

Filmerna och bilderna som cirkulerar är tragiska att se. En del från platser väldigt nära, vilket gör det även mer olustigt. Det spekuleras mycket om vad som verkligen ligger bakom det här, men det kan vi kanske ta en annan gång. Eller inte, vi får se.

Här, på den lilla semesterorten där jag bor, är det så klart spänt och oroligt, även om vi ”klarat oss” bra. Många väginfarter är blockerade och vill man köra igenom blir din bil stannad och du får visa vad du har i bagaget. Grannen sa att en del stöldgods från plundringar har funnits på så sätt och människor som inte kan visa ett köpbevis har blivit arresterade. Wow, ändå.

Våra affärer är kvar och har för första gången sedan detta började varit öppna idag. Köerna är otroligt långa. Man har 15 minuter på sig i mataffären och får handla 20 grejer. På vår bensionstation är ransoneringen 15 liter per bil. Allt för att det ska räcka till så många som möjligt, för vi vet inte när det är säkert för lastbilar att anlända med mat och annat som vanligt igen. Vi som tyckte att Covid-19-reglerna är krångliga och många, har fått tänka om.

Det går rykten från olika håll om att även vårt område kommer bli utsatt, eftersom det fortfarande är orört. Ganska många har blivit arresterade här redan och vi tror och ber att detta mobiliserade kaos redan har kommit till ett slut.

Förstörelsen är värd många miljarder rand (vår valuta) och det är svårt att tänka på vad det kommer att leda till. Ännu högre arbetslöshet och hungriga familjer är det jag kommer att tänka på först.  

Mitt i allt det här olyckliga kommer människor från alla bakgrunder  tillsammans. Städar upp i all oreda på gator och i bygnader, ger mat till de som är utan och är allmänt stöttande. Gemenskap och osjälviskhet stärker även i de mest utsatta situationer! Jag och min låtsassyrra tog en liten promenad för att kolla läget förut och det är som att alla vill stanna och prata. Berätta om sina upplevelser av det hela. Några uppmuntrande ord och vi kunde gå vidare. Vi behöver varandra mer än någonsin nu.  

Du som ber, snälla hjälp till här! Vi uppskattar ditt stöd! #PrayForSouthAfrica

Kommentarer

Populära inlägg